Vilda katter i frihet

1924695_4eb8f2f3När vi då tar och jämför vilda katter i frihet och de katter som vi har som tamkatter i våra hem är det en stor skillnad. Att vara den som tar hand om en mindre vildkatt, och att försöka domesticera den, kan vara något som är svårt att lyckas med. Här krävs det kunskap och kännedom om hur det verkligen går till att tämja en katt. De paralleller som kan dras till detta är alla de stora kattdjur som vi ser på olika föreställningar och cirkusar. Här handlar det om att verkligen vara den som är accepterad av dessa djur, så att det inte ska inträffa några olyckor.

Att tala om vilda katter i frihet är inte att tala om de katter som har släppts ut som många av de sommarkatter som du kan se och höra om varje år. Detta är inte att se som en vildkatt, då den inte har en chans att klara sig på egen hand. Här talar vi oftast om de stora kattdjuren som har fötts i den vilda naturen, i sin normala miljö. Dessa djur är anpassade till att klara sig i sin naturliga omgivning, och lärs upp av sin mor under de första åren av livet. Det finns naturligtvis fortfarande de mindre katter som lever runt om i världen som kan klassas som vildkatter.

De vanliga katter som klassas som vildkatter lever dock inte i vårt nordiska klimat. Här är det alldeles för kalla temperaturer under större halvan av året för att dessa ska kunna överleva. Undantag finns naturligtvis för några få arter som har anpassat sig under en längre tid. Här handlar det om evolution, och naturens egendomliga sätt att anpassa sig till olika situationer. De flesta vilda katter lever dock på de varmare breddgraderna som Afrika och Asien. Här finns de fortfarande i sig naturliga miljö.