Myter om katter

cat-694730_1280Tyvärr lever vi människor med en stark tro på att vissa helt och hållet ofattbara utsagor och myter är med verkligheten överensstämmande. Med tanke på all den kunskap som vi idag innehar är detta något som verkligen förbryllar oss kattälskare här på skonhetens.se. Tron på dessa myter och osanningar just när det gäller katter är väldigt stor, och på grund av detta far många katter varje år mycket illa. Här måste det göras något åt situationen, och vi måste som människor inse att vissa s.k. fakta bara är myter och helt saknar grund i sanningen. Här följer några av de vanligaste myterna.

  • En katt klarar sig alltid på egen hand i det fria – Detta är kanske den myt som gör att så många katter dör varje år. Här lever många i tron om att det bara är att skaffa en sommarkatt, och sedan när semestern är över släppa ut denna för att klara sig på egen hand. Detta är inte sant. Katterna som vi har är vana vid ett varmt klimat och klarar inte en kall svensk höst och vinter. När du släpper ut din katt lämnar du den till en säker, plågsam och långsam död.
  • En katt landar alltid på fötterna – Jo, det kan vara sant. Det hela har dock inte så mycket med om den landar på fötterna eller inte att göra. De flesta katter som kommer in akut till en veterinär har fallit från en balkong. Här ska du därför alltid näta i din balkong om du avser att ha din katt där.
  • Katter är lömska, oberäkneliga och kan rivas – Här handlar det inte om att generalisera. Här handlar det om att förstå att din katt inte talar samma språk som dig. Du måste förstå katten och dess signaler för att den ska bli och vara den kelgris som du önskar.